Kociewska bania bohaterką "VIII Sympozjum Kulinarnego - O jeściu na Kociewiu"

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
9 października 2017

W minioną sobotę 7 października 2017 roku w Domu Kultury w Subkowach odbyła się dyniowa uczta połączona z kuchnią myśliwską - VIII Sympozjum Kulinarne  "O jeściu na Kociewiu". Uroczystość zorganizowało Kociewskie Forum Kobiet w partnerstwie z Gminą Subkowy, Domem Kultury w Subkowach, Powiatem Tczewskim, Lokalną Organizacją Turystyczną w Tczewie, Zespołem Szkół Ekonomicznych w Tczewie, Polskim Związkiem Łowieckim Zarząd Okręgowy w Gdańsku, Kołem Łowieckim Szarak w Tczewie, Wojewódzkim Związkiem Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych w Gdańsku, Kołem Gospodyń Wiejskich z Brzuśc. Wydarzenie dofinansował Powiat Tczewski.

Patronat honorowy: Mirosław Murzydło Wójt Gminy Subkowy

Co roku październikowej imprezie towarzyszą inne, kociewskie potrawy.  W tym roku dzierżyła ster  KOCIEWSKA BANIA.

Teren przed Domem Kultury w Subkowach dekorowały pomarańczowe małe i bardzo wielkie dynie. Obok, pod specjalnym namiotem Panie z Koła Gospodyń z Brzuśc tarły dynię i smażyły chrupiące placuszki dyniowe dla wszystkich przybywających gości. Gorący placuszek z dyni był więc jakby biletem wstępu do sali widowiskowej na imprezę.

Prowadząca Sympozjum Magdalena Olszewska powitała obecnych, a wśród nich wicestarostę Zbigniewa Zgodę, członka Zarządu Powiatu Tczewskiego Stanisława Smolińskiego, wójta gminy ubkowy Miroslawa Murzydło, wiceburmistrza Miasta i Gminy Pelplin Dariusza Górskiego,  przewodniczącego  Rady Miasta i Gminy Pelplin Mirosława Chyłę i radnych radnych powiatowych, radnych gminy Subkowy, radnych gminy Pelplin, prof. Marię Pajakowską- Kensik, dyrektora Zespołu Szkół Ekonomicznych w Tczewie Jerzego Cisewskiego, prezesa Wojewódzkiego Związku Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych w Gdańsku Piotra Hałuszczaka, wiceprzewodniczącego Komisji Handlowej ds Zwierzyny Drobnej przy Polskim Związku Łowieckim Zarząd Okręgowy w Gdańsku Zdzisława Kamienieckiego, Kazimierza Bigus i członków Koła Łowieckiego Szarak, członkinie KGW z całego Kociewia, media tradycyjne i elektroniczne.

Oficjalnego otwarcia dokonał wójt Gminy Subkowy Mirosław Murzydło.

Następnie Agata Skok zaintonowała i zaśpiewała z obecnymi na sali hymn kociewski.

Kolejnym punktem programu była inscenizacja bajki Braci Grimm „Kopciuszek” w wykonaniu grupy teatralnej z Domu Kultury w Subkowach. Aktorzy nowatorką techniką sceniczną zwaną czarnym teatrem oczarowali widownię, a muzyka i całkowita ciemność stworzyły magiczny klimat bajkowych przeżyć Kopciuszka. Gromkie brawa dla wykonawców tego wspaniałego teatru wypełniły sale widowiskową.

Tradycją październikowego święta są publikacje. Inicjatorka Sympozjum i prezeska Kociewskiego Forum Kobiet – Krystyna Gierszewska opracowała nową publikację „Kociewska bania-potrawy wyczarowane z dyni”.  W swoim wystąpieniu zachęcała do korzystania z przepisów na potrawy z dyni, które udostępniły gospodynie z Kociewia oraz sama autorka. W książce jest także historia Sympozjum Kulinarnego, tematy i daty minionych imprez, fotografia statuetki, opis Gminy Subkowy i Kociewskiego Forum Kobiet.

Następnie prof. Maria Pająkowska-Kensik wygłosiła referat popularno-naukowy pt.: „Wszystko do bani…”.   

Potem na scenie wystąpił ponad dwudziesto osobowy kurpiowski Zespół Artystyczny KGW z gminy Łyse, województwo mazowieckie.  Panie w pięknych regionalnych strojach zaprezentowały swój repertuar śpiewając znane piosenki, a utwór „Pod polskim niebem” razem z zespołem nucili goście na widowni z widoczną nutką nostalgii. Gorące oklaski były wyrazem uznania za występy, a kuluarowe rozmowy dotyczyły dalszej wymiany międzyregionalnej.

Następnie przystąpiono do ogłoszenia wyników konkursu rodzinnego „Rzeźba w dyni”. W konkursie uczestniczyło 12 rodzinnych zespołów. Jury w składzie: Dorota Nawój, Justyna Dziel, Joanna Nawój dokonało oceny.

Oto laureaci:

            I miejsce – Lech, Magdalena, Anna i Marianna Makowscy

            I miejsce –  Anna i Agata Drzewuckie oraz Anna Sawczuk   

            II miejsce –  Julia Gadek i Katarzyna Baran   Emilia Zwiernik

            II miejsce – Dorota  Stanisław Szczuccy

            III miejsce - Anna i Kinga Pustkowskie

            III miejsce – Magdalena i Weronika Mokwa

            IV miejsce – Anna i Marysia Mokwa oraz Zofia Lis

            IV miejsce – Bernadeta Gajewska i Michalina Bycka

            V miejsce – Joanna, Weronika i Wiktoria Rzeszotek

            Wyróżnienia:

1.      Małgorzata, Aleksandra, Julia i Dawid Pęska

2.      Magdalena, Dominika i Julia Rzepczyk

3.      Katarzyna i Karol Sikora

Wszystkie prace wykonano w Domu Kultury w Subkowach dnia 4.10.2017 roku. Z przebiegu i atmosfery panującej podczas warsztatów oraz zaangażowania mam, ojców, sióstr, kuzynek itp. można wnioskować, że taka forma rodzinnego rzeźbienia przypadła uczestnikom do gustu.

Kolejny punkt programu to ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego „Zupa z dyni”, do którego zaproszono dorosłych mieszkańców Kociewia.  Jury pod przewodnictwem Artura Michny - krytyka kulinarnego, Kingi Gawrońskiej – restauratorki Zajazdu  „Gniewko” i Danuty Mikołajczak – kucharza z Pensjonatu Brzozowy Park oceniało dyniowe zupy.

Oto laureaci:

I miejsce  –   Anna Pustkowska gmina Subkowy

II miejsce – Irena Stopa gmina Kaliska

III miejsce Aleksandra Mikołajczak gmina Pelplin

Następnie Wójt gminy Subkowy Mirosław Murzydlo wręczył nagrodę za najciekawszą i najsmaczniejszą zupę z dyni.  Statuetkę  HIT SYMPOZJUM KULINARNEGO  otrzymala Pani Anna Pustkowska z gminy Subkowy.

 

W ramach partnerskiej współpracy podczas Sympozjum Kulinarnego wręczono nagrody w:

1. konkursie kulinarnym „Najlepsze danie z wykorzystaniem lokalnych owoców, którego organizatorem było Centrum Aktywnych Gniew. Konkurs był częścią projektu     „Dawne odmiany drzew owocowych w północnej części Kociewia. Rezerwuar przyrodniczy, genetyczny i kulturowy Doliny Dolnej Wisły”.

2. konkursie Piękna Wieś Pomorska – eliminacje powiatowe.

Po gratulacjach i wręczeniu nagród zaproszono wszystkich gości do degustacji myśliwskiej zupy forszmak, zupy dyniowej, naleśników z dynią, ciasteczek w kształcie dyni. Można było skosztować dyni marynowanej i innych marynat od Krystyny i Miariusza Śledź z Małych Walichnów producentów przetworów pochadzących z ich własnej, przydomowej uprawy.

Dużm zainteresowaniem cieszył się ostatni punkt programu czyli wykład z widowiskowym pokazem kulinarnym „Od lasu do stołu”. Przeprowadził go  Dr Józef Sadkiewicz z Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego Sp. z o.o. w Bydgoszczy. Dr Józef Sadkiewicz jest adiunktem na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym w Bydgoszczy na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemicznej w Zakładzie Technologii Żywności. Wieloletni praktyk i ekspert w branży zbożowo-młynarsko-piekarskiej oraz kulinarnej. Prezes i współwłaściciel Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego sp. z o.o. w Bydgoszczy. Pomysłodawca i organizator zajęć interaktywnych, edukacyjno- szkoleniowych realizowanych we własnym Instytucie Sadkiewicza -CPKZ niepublicznej szkole podnoszącej kwalifikacje technologów żywności, kucharzy, myśliwych, piekarzy i nauczycieli. Dzięki tym wszystkim działaniom Instytut pod marką Sadkiewicz z biegiem lat stał się bezpieczną przystanią dla wszelkiego rodzaju działań promujących rynki żywności opartych na lokalnych zasobach surowców w branży piekarskiej i kulinarnej. 

Przy pokazie asystowała młodzież z ZSE z Tczewa (Sandra Gątarek , Paulina Gątarek , Daniela Wildman, Julia Mogilska, Julia Grabowska, Jakub Ulenberg) pod opieką pani Karoliny Sarach. Doktor Sadkiewicz wraz z młodzieżą przygotowywał przed publicznością następujace potrawy:

- pierś z kaczki gotowaną metodą sous-vide, marynowaną w Porto, podaną z buraczkami karmelizowanymi w miodzie lipowym i imbirze;

- pierś z kaczki gotowaną metodą sous-vide, marynowaną w rozmarynie, tymianku i soku z pomarańczy, podaną z sosem żurawinowym na gruszce i rukli;

- pierś z kaczki pieczoną, marynowaną w ziołach, flambirowaną koniakiem;

- comber z jelenia w sosie winnym z podgrzybkami i puree z dyni;

- klopsiki z szynki z dzika w sosie ziołowym.

Polska Kuchnia Myśliwska choć znana od setek lat, wciąż dla wielu smakoszy stanowi zagadkę. Problem z dostępem do surowca, niewiedza o tym, jak go przygotować oraz jakimi ziołami i przyprawami podkreślić jego smak powoduje, że rezygnujemy z tej wykwintnej kuchni. Dr Józef Sadkiewicz przedstawił wciąż nieodkryte walory dziczyzny. Podpowiadał, w jaki sposób przyrządzić ją smacznie i nietuzinkowo, np. w połączeniu z dynią, burakiem czy grzybami. Zachęcał aby smak i zapach potraw kuchni myśliwskiej częściej zagościł na naszych stołach.  Podczas wykładu poruszył takie zagadnienia jak:

- historia i charakterystyka polskiej kuchni myśliwskiej

- biologia zwierzyny łownej w relacji do jakości dziczyzny

- kalendarz polowań a jakość surowca

- rodzaje polowań, miejsce i czas pozyskania w relacji do jakości dziczyzny

- postępowanie z upolowana zwierzyną w łowisku

- dojrzewanie dziczyzny w skórach

- bielenie dziczyzny - obróbka wstępna surowca na elementy kulinarne w zależności od przeznaczenia w kuchni

- rosoły (z bażanta, jeleniny, sarniny, daniela), buliony, ekstrakty, galarety, auszpiki

- farsze (do pierogów, krokietów i naleśników) i pasztety

- marynaty, solanki, bejce i zalewy. Szpikowanie i barowanie

- sosy w kuchni myśliwskiej

- potrawy z mięsa: dzika, jelenia, sarny, daniela i zwierzyny drobnej

- polska kultura tradycyjnego stołu myśliwskiego

- odpowiadał na liczne pytania obecnych

Wykład Doktora Sadkiewicza wzbudził  wielkie zainteresowanie, a zasłuchani uczestnicy pokazu stracili poczucie czasu i wykład znacznie przekroczył ramy czasowe.

 

Nie zabrakło też akcentów kociewskich. Przed wejściem na salę, do stoiska z haftem kociewskim i rękodziełem zapraszała Maria Leszman, Mirosława Kasprzycka i Marlena Wojtan z Pracowni Haftu i Szydełkowania działajacej przy Miejskim Ośrodku Kultury w Pelplinie .

VIII Sympozjum Kulinarne „O jeściu na Kociewiu” współfinansuje Powiat Tczewski

 

Tematem kolejnego IX Sympozjum Kulinarnego - O jeściu na Kociewiu w 2018 roku będzie „Burak”.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie VIII Sympozjum Kulinarne

    VIII Sympozjum Kulinarne

  • Powiększ zdjęcie VIII Sympozjum Kulinarne

    VIII Sympozjum Kulinarne

  • Powiększ zdjęcie VIII Sympozjum Kulinarne

    VIII Sympozjum Kulinarne

  • Powiększ zdjęcie VIII Sympozjum Kulinarne

    VIII Sympozjum Kulinarne

  • Powiększ zdjęcie VIII Sympozjum Kulinarne

    VIII Sympozjum Kulinarne

  • Powiększ zdjęcie VIII Sympozjum Kulinarne

    VIII Sympozjum Kulinarne

  • Powiększ zdjęcie VIII Sympozjum Kulinarne

    VIII Sympozjum Kulinarne

  • Powiększ zdjęcie VIII Sympozjum Kulinarne

    VIII Sympozjum Kulinarne

  • Powiększ zdjęcie VIII Sympozjum Kulinarne

    VIII Sympozjum Kulinarne

  • Powiększ zdjęcie VIII Sympozjum Kulinarne

    VIII Sympozjum Kulinarne

  • Powiększ zdjęcie VIII Sympozjum Kulinarne

    VIII Sympozjum Kulinarne

  • Powiększ zdjęcie VIII Sympozjum Kulinarne

    VIII Sympozjum Kulinarne

  • Powiększ zdjęcie VIII Sympozjum Kulinarne

    VIII Sympozjum Kulinarne

  • Powiększ zdjęcie VIII Sympozjum Kulinarne

    VIII Sympozjum Kulinarne

  • Powiększ zdjęcie VIII Sympozjum Kulinarne

    VIII Sympozjum Kulinarne

  • Powiększ zdjęcie VIII Sympozjum Kulinarne

    VIII Sympozjum Kulinarne

  • Powiększ zdjęcie VIII Sympozjum Kulinarne

    VIII Sympozjum Kulinarne

  • Powiększ zdjęcie VIII Sympozjum Kulinarne

    VIII Sympozjum Kulinarne

  • Powiększ zdjęcie VIII Sympozjum Kulinarne

    VIII Sympozjum Kulinarne

  • Powiększ zdjęcie VIII Sympozjum Kulinarne

    VIII Sympozjum Kulinarne

  • Powiększ zdjęcie VIII Sympozjum Kulinarne

    VIII Sympozjum Kulinarne

  • Powiększ zdjęcie VIII Sympozjum Kulinarne

    VIII Sympozjum Kulinarne

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:
Data utworzenia:2017-10-09
Data publikacji:2017-10-09
Osoba sporządzająca dokument:
Osoba wprowadzająca dokument:
Liczba odwiedzin:341