IX Sympozjum Kulinarnego " O jeściu na Kociewiu"

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
29 października 2018

Kolejne IX Sympozjum Kulinarne "O jeściu na Kociewiu" za nami. W tym roku była to biesiadna uczta z burakiem ćwikłowym w roli głównej połączona z warsztatami, konkursem rodzinnym "Buraczany ludzik" i kulinarnym z nagrodami. Referat popularno-naukowy "Ładna jak runkielpupa", który wygłosiła nasza stała prelegentka prof. Maria Pająkowska-Kensik opowiadał o burakach w kulturze ludowej Kociewia. Częstowaliśmy nową książeczką kucharską "Buraczkowe potrawy na kociewskim stole". Była też część artystyczna w wykonaniu Miłosza Ptaszkowskiego i KGW Brzuśce. Stoły zastawiliśmy takimi daniami jak: barszcz kociewski, zapiekanki buraczano-ziemniaczano-ziołowe, kanapeczki z pastą buraczaną, deser buraczano-jaglano-jabłkowy, sok z buraków i jabłek, ciasto miodowe i muffinki z burakiem. Ostatnim punktem programu był wykład z pokazem kulinarnym "Coś dla ciała, coś dla ducha", który przeprowadził dr Józef Sadkiewicz w asyście młodzieży z Zespołu Szkół Ekonomicznych. Swoje stoiska wystawili: Pracownia Haftu i Szydełkowania, Sztukmistrzynie i Pan Mariusz Śledź. Organizator: Kociewski Forum Kobiet, Partnerzy: Gmina Subkowy, Dom Kultury Subkowy, Lokalna Organizacja Turystyczna Kociewie, Powiat Tczewski, Zespół Szkół Ekonomicznych z z Tczewa. Projekt współfinansował Powiat Tczewski.

zdjęcia Dom Kultury w Subkowach

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:
Data utworzenia:2018-10-29
Data publikacji:2018-10-29
Osoba sporządzająca dokument:
Osoba wprowadzająca dokument:Justyna
Liczba odwiedzin:208