16 grudnia w gminie Subkowy odbędzie się XIII Sympozjum Kulinarne ?O jeściu na Kociewiu? organizowane przez Stowarzyszenie Kociewskie Forum Kobiet wspólnie z Domem Kultury w Subkowach, Powiatem Tczewskim oraz Gminą Subkowy. Patronat honorowy objął Mirosław Murzydło Wójt Gminy Subkowy.
Tegoroczne sympozjum poświęcone będzie potrawom Bożonarodzeniowym.
Tradycją kulinarnego święta są tematyczne wykłady popularno-naukowe, publikacje oraz warsztaty kulinarne połączone z degustacją potraw zgodnie z tematem Sympozjum.
Zwyczajem Sympozjum jest zarówno przekazywanie tradycji regionalnych kolejnym pokoleniom zamieszkującym Kociewie, jak i poszukiwanie bardziej nowoczesnych elementów pojawiających się w kociewskiej kuchni. Sympozjum jest swoistym połączeniem tradycji i nowoczesnych trendów oraz stanowi element integracji międzypokoleniowej.
Tradycją stało się również wydawanie publikacji o tematyce kulinarnej, pokazującej bogactwa kociewskiej kuchni oraz prezentacja potraw Bożonarodzeniowych przy zachowaniu dawnych smaków i zapachów dań wywodzących się z Kociewia.
Wzorem lat poprzednich w ramach XIII Sympozjum Kulinarnego ?O jeściu na Kociewiu? w tym roku organizatorzy pragną wspólnie z mieszkańcami powiatu tczewskiego wydać kolejną publikację dotyczącą potraw Bożonarodzeniowych.
Zachęcamy mieszkańców powiatu tczewskiego do współtworzenia ww. publikacji i nadsyłania własnych przepisów kulinarnych na potrawy Bożonarodzeniowe wraz ze zdjęciem przygotowanej potrawy.
Warunkiem umieszczenia potrawy w publikacji będzie przesłanie na adres email Pani Krystyny Gierszewskiej k-gierszewska@wp.pl. do 31 sierpnia 2023 r., podając w temacie emaila: publikacja ? Sympozjum
1. zdjęcie potrawy,
2. przepis potrawy,
3. imienia i nazwiska oraz miejsce zamieszkania autora.